Funda Business licentie
Funda Business licentie

Er zijn veel ZZP’ers op zoek naar een nieuwe vaste werkplek die niet of nauwelijks te vinden is. Een ZZP’er heeft bepaalde huisvestingswensen waar de markt nog niet optimaal op in heeft gespeeld. Een belangrijke behoefte is de wens naar kleinschalige vaste werkplekken en het liefst in hun eigen wijk. Veel ZZP’ers werken thuis of bij de klant op kantoor, maar bij vele is er een wens voor een eigen kantoor. Er wordt gezocht vanuit verschillende behoeften naar een externe werkplek: meer m2, contact met potentieel netwerk, een representatieve omgeving om klanten te ontvangen en een scheiding tussen wonen en werken.

De mismatch tussen de ZZP’er en kantoorpanden

Er is veel leegstand in de kantorenmarkt en het aanbod bestaat grotendeels uit grote oppervlakten, kale kantoorruimten en vaak buiten het stadscentrum. Hier is de ZZP’er niet naar op zoek. Daarnaast is de huidige opzet van langdurige contracten niet gewenst en willen ZZP’ers flexibele en kortlopende contracten. Vraag en aanbod sluiten dus niet op elkaar aan.

De behoeften van een ZZP’er op een rijtje

Flexibel kantoor
Bij kortlopende projecten wordt er vaak gekozen voor een flexibel kantoor. Dit concept bestaat al een lange tijd en wordt onder andere aangeboden door Regus en Spaces. Korte contracten zijn  de standaard en services als een secretariële ondersteuning kunnen ingehuurd worden.

Bedrijfsverzamelgebouw
Een eigen vaste ruimte in een gebouw gedeeld met andere ondernemers. Ondernemers profiteren in dit gebouw van elkaars netwerk. Om dit effect te bereiken is er vaak sprake van een thema. Zo zijn bedrijven allemaal actief in dezelfde branche, maar ook bedrijfsverzamelgebouwen die zich specifiek richten op start-ups zijn bijzonder in trek.

Coworking space
Het huren van een flexibele werkplek in een open ruimte. Bij coworking ligt de nadruk op het creëren van een community en waakt een manager over de sfeer in het gebouw. Een mooi voorbeeld van een geslaagde opzet is de Blog fabrik in Berlijn. http://blogfabrik.de/

Dicht bij huis (in de wijk)
Belangrijk is dat het gebouw in (of in de buurt van) een woonwijk ligt. Makkelijk bereikbaar per fiets. Locaties in het stadscentrum met een reistijd van minder dan 10 minuten zijn het populairst.

Type locatie
Bij het zoeken van een werkomgeving kijken ondernemers steeds meer naar de identiteit van het gebouw. Past de omgeving en de voorzieningen bij hen? Passen de mede huurders bij mijn bedrijf? Er moet daarom goed gekeken worden naar de wensen van de branche en daarna duidelijk gekozen worden voor een type branche. Een bekend voorbeeld is de ‘nieuwe’ Adam toren in Amsterdam. Zie http://adamtoren.nl/  of een kleiner voorbeeld: http://www.harlemlegacy.nl/

(snel) Internet
En goede IT voorzieningen als een printer en scanner.

Openingstijden
Zelfstandigen vinden het belangrijk om 24 uur per dag op hun werkplek terecht te kunnen.

Korte contracten
Maximaal een jaar, maar liever een contract waarbij er te allen tijden opgezegd kan worden.

Zelf uw ruimte verhuren aan een ZZP’er? Via Vindbaar Vastgoed staat uw beschikbare werkruimte al voor 650,- op Funda in Business.

Download onze gratis brochure

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.