Funda Business licentie
Funda Business licentie

nadine artikel

Grote kans dat een huurder kleine en misschien wel grote aanpassingen aan het bedrijfspand wil aanbrengen. In dit artikel leest u wat wel mag zonder overleg, waar goedkeuring voor gevraagd moet worden en wat de wet zegt over verbouwingen in huurpanden.

Veranderingen en toevoegingen die zonder noemenswaardige kosten ongedaan gemaakt kunnen worden

Er kan een verschil gemaakt worden tussen grote en kleine aanpassingen. Voor kleine aanpassingen hoeft een huurder geen toestemming te vragen aan de verhuurder. Aan welke kleine aanpassingen kunt u denken;

  • Ophangen van lampen
  • Schilderen
  • Ophangen reclame materiaal
  • Vloerbedekking met lijm

Kortom, wijzigingen die bij het herstellen weinig of geen kosten voor de verhuurder geven. Er is voor de huurder dan ook geen verplichting tot herstel bij einde huurcontract. Mocht je twijfelen, is het raadzaam om altijd contact op te nemen met de verhuurder.
Het advies voor de verhuurder is om in het contract vast te leggen welke veranderingen hier volgens hem onder vallen en dat de huurder de plicht heeft om aan deze veranderingen zelf gebreken te herstellen en onderhoud te plegen. Benoem expliciet dat er geen herstelplicht geldt aan het einde van het huurcontract.

De grote verbouwingen

Vaak kiest een huurder ook voor een grote verbouwing. Bij een grote verbouwing kunt u denken aan het verwijderen of toevoegen van een muur, het herinrichten van een ruimte en andere bouw- en sloop werkzaamheden. Als verhuurder hoeft u niet alles toe te laten. In de wet staat dat u een verbouwing kunt weigeren indien het bedrijfspand blijvende ‘schade’ zal oplopen of de waarde van het bedrijfspand zal verminderen. Er moet dus altijd toestemming gegeven worden voor dit soort aanpassingen.
Indien een huurder om toestemming vraagt, dient de eigenaar van het bedrijfspand binnen 8 weken te antwoorden. Vaak worden hier al afspraken over gemaakt bij het tekenen van het huurcontract. Laat bij verbouwingen alle afspraken vastleggen. Wij kunnen u helpen bij het opzetten van dit contract.
Moeten grote verbouwingen worden terug gedraaid of hersteld bij einde huurcontract?

De huurder dient zich te realiseren dat wijzigingen en verbeteringen die hij met toestemming aanbrengt aan het pand, eigendom worden van de verhuurder. Tenzij men is overeengekomen in het huurcontract dat de huurder het pand terugbrengt in oude staat of bijvoorbeeld een vergoeding krijgt van de verhuurder voor het achterlaten van deze wijzigingen en verbeteringen bij einde huurcontract. De verhuurder is niet verplicht om hier een vergoeding voor te geven. Er kan dan ook in het contract worden bepaald dat de verhuurder hier geen vergoeding voor verschuldigd is, indien deze aanpassingen en toevoegingen na het einde van het contract niet worden verwijderd.
Een andere optie is dat er op kosten van de huur wordt verbouwd en dat daar dan tegenover staat dat de huurprijs niet zal stijgen door de mogelijke waardevermeerdering.
Het komt er uiteindelijk op neer dat het belangrijk is om de afspraken hierover op te nemen in het huurcontract en je goed bewust te zijn van de gevolgen voor beide partijen.

Mocht uw vraag niet zijn beantwoord, neem dan contact met ons op. Onze juridische afdeling helpt u graag verder.

 

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.