Funda Business licentie
Funda Business licentie

Regels onderverhuren bedrijfspand

Wat zijn de regels voor het onderverhuren van uw kantoorpand of winkelpand? Lees hieronder de aandachtspunten bij onderhuur. Heeft u nog meer vragen, neem dan direct contact met mij op.

Het onderverhuren van kantoor en winkelpanden is mogelijk. Voordat u gaat onderverhuren dient u goed naar de afspraken in het huurcontract te kijken. Hierin staat beschreven of onderhuur mogelijk is. Indien er niets over onderhuur in het huurcontract staat is onderhuur mogelijk, tenzij de verhuurder zwaarwegende bezwaren heeft. Het is dus altijd raadzaam om dit te bespreken met de verhuurder, want als een huurder in strijd met de overeenkomst toch onderverhuurt kan de huurovereenkomst worden beëindigd door de verhuurder. Voor iedere huurruimte zoals kantoorruimte en winkelruimte gelden afzonderlijke regels.

Waar moet u op letten als u uw kantoorruimte onderverhuurd?

  • Houd dezelfde termijnen aan als de termijnen in uw huurcontract, want de onderhuurder heeft recht op schadevergoeding als deze onvoldoende is voorgelicht.
  • Als de huurovereenkomst door de verhuurder wordt beëindigd, heeft zowel de huurder als onderhuurder recht op een verhuisvergoeding.
  • Overleg altijd met de verhuurder welke partijen niet gewenst zijn in het pand. Indien een onderhuurder een verhoogd risico op schade aan het bedrijfspand kan opleveren zal de verhuurder zich hier tegen kunnen verzetten.
  • Als de huurder failliet wordt verklaard, kan de curator het huurcontract tussentijds opzeggen. Ook de onderhuurder komt daardoor op straat te staan.
  • let op de BTW verplichtingen van de onderhuurder, deze zullen gelijk moeten zijn aan de overeengekomen verplichtingen of er moeten andere afspraken gemaakt worden met de verhuurder.

Waar moet u op letten als u uw winkelruimte onderverhuurd?

  • Onderverhuur van winkelpanden wordt doorgaans niet toegestaan. Verhuurders leggen dit vaak vast in huurcontracten.
  • Bij een winkelpand heeft een onderhuurder geen recht op een verhuisvergoeding bij opzegging van de hoofdhuurovereenkomst.
  • let op de BTW verplichtingen van de onderhuurder, deze zullen gelijk moeten zijn aan de overeengekomen verplichtingen of er moeten andere afspraken gemaakt worden met de verhuurder.

Mocht u uw kantoorpand of winkelpand (gedeeltelijk) willen onderverhuren, kunt u dit doen via Funda in business. Al voor € 499,- heeft u een advertentie op Fund in Business

Download onze brochure

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.