Funda Business licentie
Funda Business licentie

Ontbinden huurcontract bij huurachterstand

Ontbinden huurcontract bij huurachterstand

De belangrijkste verplichting voor een huurder is het betalen van de huur. De huur is een brengschuld wat inhoudt dat het de huurder de plicht heeft deze te voldoen, excuses als het niet verkrijgen van een factuur zijn dus niet geldig. Maar wat als uw huurder zijn betalingsverplichtingen niet na komt en de huurachterstand alsmaar oploopt.  Wanneer kunt u het huurcontract ontbinden bij een huurachterstand? Hoe verloopt deze procedure en wanneer haalt u er een jurist bij? In deze blog geven we wat tips. Heeft u nog vragen. Neem dan contact met ons op

 

Bouw een dossier op

Bouw uw dossier op (bij voorkeur in samenwerking met een advocaat). Hoe beter u uw vorderingen/belangen kunt onderbouwen, hoe meer kans u maakt om tot de ontbinding van de huurovereenkomst te kunnen komen. Leg vast wanneer er wel betaald wordt.

 

Herinneringsbrief

Als de huurder zijn verplichtingen niet nakomt is het verstandig om een dossier op te gaan bouwen. Stuur hem in eerste instantie een herinnering, bij voorkeur middels en een aangetekende brief en per mail. Geef in deze brief aan dat hij niet heeft voldaan aan de betalingsverplichtingen met een overzicht van de openstaande betalingen. Geef in deze brief ook een duidelijke termijn aan waarbinnen de betaling alsnog voldaan moet worden.

 

Aanmaning voor huurachterstand

Als de huur niet voor het afgesproken termijn is voldaan en dus in verzuim is kan een eigenaar niet meteen naar de kantonrechter. Eerst zal de verhuurder de huurder moeten sommeren. Waaruit bestaat een sommatiebrief?;

 

  • Laat de huurder weten dat hij zicht niet aan de betalingsverplichtingen heeft voldaan.
  • Geef de huurder een redelijk termijn om de betalingsachterstand in te halen.
  • Geef aan welke bedragen er nog open staan en op welk rekeningnummer deze bedragen betaald dienen te worden.
  • Wijs de huurder op de mogelijke incassokosten.
  • Geef aan dat de huurder rente verschuldigd is bij late betalingen.
  • Teken de brief.

Een voorbeeld van een sommeringsbrief 

 

Incassoprocedure

Heeft de huurder het openstaande saldo niet binnen de in de aanmaningsbrief genoemde termijn voldaan, dan kunt u het beste contact opnemen met specialist op dit gebied, Van Diepen Van der Kroef advocaten.  Deze zullen trachten het openstaande saldo te incasseren en anders de ontruimingsprocedure in gang zetten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, of wilt u uw winkel verhuren zonder traditionele makelaar, wij helpen wij u graag. 

Neem contact op

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.