Funda Business licentie
Funda Business licentie

Verhuren bedrijfspand

Hoe zorg je ervoor dat je als eigenaar een gunstig contract sluit met de ondernemer?

In 2016 zijn de huurprijzen van winkelpanden verder gedaald. Vastgoedeigenaren hebben door grote aantal faillissementen in de detailhandel moeite om hun winkelpanden verhuurd te krijgen. Hoe zorg je als vastgoedeigenaar ervoor dat een mindere onderhandelingspositie minimaal invloed heeft op de onderhandelingen?

 

Bepaal je budget en leg dat open op tafel.

Klinkt misschien als een open deur, maar het is zeker verstandig om van tevoren goed na te denken over wat je minimaal wilt ontvangen aan huur. Dat kan het best aan de hand van een percentage van de omzet. Standaard ligt de huurprijs op 10 tot 15 procent daarvan. Bij een toplocatie kun je gaan voor 20 procent, maar zeker niet meer.

Belangrijk is om je te realiseren dat je beide hetzelfde doel nastreeft. Jij wilt graag je pand verhuren en de ondernemer graag de winkelruimte. Je hebt dus allebei belang bij een goede uitkomst. Wij adviseren daarom je minimumbedrag open op tafel te leggen. Als een ondernemer maximaal 2.000 euro kan betalen en jij zit op 3.000, heeft het geen zin om hoger in te zetten.

Een andere optie is om de huur te koppelen aan de omzet. Spreek bijvoorbeeld af dat de ondernemer altijd 10 procent afdraagt. Iets meer gedoe, want je moet beide met open boeken werken, maar het geeft een beginnend ondernemer wel wat zekerheid.

 

 

Laat je overtuigen met een sterk bedrijfsplan

Het begint bij een persoonlijke klik, maar het succes van de zaak wordt vaak bepaald door de ondernemer en zijn plan. Laat je dus informeren over de plannen van de ondernemer. Bijvoorbeeld door heldere berekeningen op te vragen.

 

Bouw zoveel mogelijk flexibiliteit in

Huurcontracten van winkels worden meestal vastgelegd voor vijf jaar of langer. Maar een ondernemer weet nooit zeker of het bedrijf op de nieuwe locatie goed gaat lopen. Daarom is het altijd wijs een stukje flexibiliteit in te bouwen.

Tegenwoordig is er een nieuwe regel dat je een eerste contracttermijn van twee jaar kunt afspreken. De verhuurder mag daarna het contract niet zomaar ontbinden, tenzij daar een gegronde voor reden is. Maar als huurder kun je wél na twee jaar besluiten ergens anders heen te gaan. Loopt de zaak goed, dan verlengt de ondernemer het contract alsnog met vijf jaar.

In principe geldt dat hoe langer een ondernemer huurt, hoe meer huurkorting je kunt geven. Geef bij zo’n 2-jarig contract minder of geen korting.

 

Laat zien wat je van plan bent met het pand

Beheer je meerdere zaken in de buurt, informeer de verhuurder dan wat je plan is. De bedrijvigheid om zijn zaak heen speelt immers een grote rol in het succes ervan. Laat zien dat je investeert in de toekomst en dat je gebaat bent bij het succes van zijn onderneming.

 

Mochten wij je kunnen helpen met de onderhandelingen, doen wij dat graag. Neem contact met ons op.

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.