Funda Business licentie
Funda Business licentie

Oppervlakte berekenen winkelpand

Oppervlakten berekenen van winkelpand

Er zijn verschillende methodes om een bedrijfsvloeroppervlakte kenbaar te maken. Veelal wordt er gekeken naar de bruto vloeroppervlak (BVO) of naar het winkelgebruiksoppervlak (WGO). Bij een oppervlakte berekening kunt u rekening houden met de NEN2580 definities.  Deze laat ook trapgaten en liften buiten beschouwing.

Waardevolle oppervlakte Winkelpand

Er is in de wet geen methode omschreven en deskundigen hebben verschillende meningen over de berekening van de vloeroppervlakte. Er zijn twee websites die hier iets bruikbaars over hebben geschreven;

Wikipedia

RO-online

Wij gebruiken onderstaande methoden voor het berekenen van een winkelpand. Naar onze mening heeft in een winkelpand niet iedere m2 dezelfde waarde. Wij houden onderstaande definities aan.

Verkoopruimte

Alle ruimte die de klant kan zien. Dus ook de showroom, ruimte achter de kassa en eventuele paskamers. We houden hier de m2 prijs aan x 100%.

Magazijnruimte

Onder deze vierkante meters verstaan we opslag/magazijn, personeelsruimte, toilet voor personeel en andere ruimte niet zichtbaar voor de klant. We houden hier de m2 prijs aan x 25%.

Kelder/zolder

Alle ruimtes die niet hoger zijn dan 1,5 m, maar waar wel iets opgeslagen kan worden. We houden hier de m2 prijs aan x 12,5%.

Zie hieronder hoe dat resulteert in een berekening van het aantal waardevolle m2 van een winkel van 200 m2.

Een winkel heeft een totale oppervlakte van 200 m²:

oppervlakten-winkel-berekenen

Over het algemeen ligt de verkoopruimte tussen de 60% en 80% van het hele winkelpand. Bij non-food/kledingwinkel is de verkoopruimte vaak groter dan bij foodwinkels. Vaak gebruiken we ook nog een correctiefactor bij een winkelpand met meer metrage. Zo kunnen twee winkels direct naast elkaar een verschillende m2 prijs hanteren vanwege de omvang van het pand. Ook kan er onderscheid gemaakt worden tussen verkoopruimte op de verschillende verdiepingen.

Mocht u advies nodig hebben, adviseren wij u graag.

download hier de gratis brochure

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.