Funda Business licentie
Funda Business licentie

nadine artikel

Wat dient u in het huurcontract vast te leggen bij verhuur kantoorruimte?

Er is vaak maar één kans om alle afspraken goed vast te leggen en dat is op het moment van tekenen. Het is dan ook raadzaam om goed na te denken over het contract. Natuurlijk zijn er goede standaard contracten van ROZ, maar graag delen we in dit artikel een complete checklist met zaken die u dient mee te nemen in een huurcontract voor een kantoorruimte.

Wat mag u niet vergeten in een huurcontract?

Persoonlijke gegevens: In het contract dienen de juiste persoonlijke gegevens te staan. Controleer goed met wie je zaken doet en vraag dan ook altijd naar de gegevens uit het paspoort bij het invullen van de personalia. Indien later blijkt dat deze gegevens niet overeenkomen of dat de huurder niet handelsbevoegd is, kan het contract nietig verklaard worden.

De kantoorruimte: Wat verhuurt u nu eigenlijk? Benoem dit in detail in het huurcontract. Wat wordt er gehuurd? Wat zit er bij in, maar voornamelijk ook, wat zit er niet bij in! Daarnaast wordt er in deze alinea ook aangegeven waarvoor het kantoorpand gebruikt mag worden. Een horecazaak beginnen in een kantoorpand is dus niet mogelijk.

Energielabel: U dient het energielabel te benoemen in het huurcontract. Heeft u nog geen energielabel, dan dient u contact op te nemen met een energieadviseur die is gecertificeerd volgens de BRL 9500 norm. Lees hier meer over de energielabel

Duur van huurcontract: We gaan altijd uit van een keuze tussen bepaalde of onbepaalde tijd, waarna behoudens opzegging steeds nieuwe perioden van bepaalde of onbepaalde tijd volgen. De wijze waarop moet worden opgezegd is vrij, maar bij deurwaardersexploot of aangetekende brief is aan te raden. Een opzegtermijn van 12 maanden kan, maar u mag bij verhuur van een kantoorruimte zelf de opzegtermijn bepalen.

Huursom: Hierin wordt in detail beschreven wat de huurprijs is en wanneer deze dient te zijn betaald. Wat zijn de onderlinge afspraken betreft de indexering van het huurbedrag? Dit kan een vast percentage zijn of u kunt er zelfs voor kiezen om helemaal geen aanpassingen in de huursom door te voeren. Benoem in dit gedeelte ook of de prijs inclusief of exclusief btw is. Vergeet ook niet de servicekosten te benoemen.

Zekerheden: U kunt hier kiezen uit een waarborgsom of een bankgarantie. Het is fijn als er geld gereserveerd staat wanneer er bijvoorbeeld betalingsproblemen ontstaan.

Verbouwingen: Vraag naar de verbouwplannen en maak hier goede afspraken over. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp.

Extra maandelijkse kosten: Wat zijn de afspraken met betrekking tot gas, water en licht? En wie betaalt de gemeentelijke belastingen?

Onderhoud: Spreek goed af wie er verantwoordelijk is voor welk onderhoud. We gaan in een artikel over achterstallig onderhoud hier uitgebreid op in.

Oplevering: Plattegrond, foto’s en opleverrapport kunnen als bewijs dienen hoe de staat van oplevering was en ook weer hoort te zijn bij beëindiging van het contract.

Naast deze belangrijke punten zijn er in detail nog veel afspraken die u kunt maken in een huurcontract voor een kantoorruimte. Wij raden aan om het ROZ model als leidraad te gebruiken, maar deze altijd te laten controleren door een jurist.

Wij van Vindbaar Vastgoed kunnen u hiermee helpen. Neem contact op met Nadine voor verdere vragen.

Delen op:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.